ViVa – Vihreä vastuullisuus mikroyrityksissä 1.9.2021–31.8.2023

25.9.2023
| Jaana Jeminen

Hankkeessa toteutettiin Pohjois-Pohjanmaalla mikroyritysten yritysvastuullisuusosaamisen valmennus, jolla parannetaan yrittäjien kykyä vastata tulevaisuudessa toimintaympäristön muutoksiin sekä asiakkaiden vaatimuksiin. ViVa-hanke vastasi tarpeeseen arvioida ja kehittää mikroyritysten vastuullisuuden nykytilaa. Tavoitteena oli saada vastuullisuus myös osaksi mikroyritysten suunnitelmallista kehittämistä ja markkinointiviestintää. Hanke tarjosi nopeaa ja käytännönläheistä valmennusta mikroyritysten vastuullisuusosaamisen lisäämiseksi ja sen hyödyntämiseksi yrityksen toiminnassa, parantamaan muutoskyvykkyyttä ja tuomaan kilpailuetua vastuullisuudesta.

ViVa – Vihreä vastuullisuus mikroyrityksissä hankkeen ensimmäiset mikroyritysten vastuullisuusvalmennukset toteutettiin vuoden 2022 alusta alkaen. Viimeinen valmennus päättyi huhtikuussa 2023. ViVa-hanketta toteutettiin Pohjois-Pohjanmaan eteläosan Nivala-Haapajärven, Haapavesi-Siikalatvan ja Raahen seutukunnissa sekä Kalajoen kaupungissa. Yhteensä valmennuksiin osallistui 72 yritystä, hankkeen tavoitteen ollessa 60 yritystä. Hankkeeseen osallistuneiden kotikuntia olivat Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Kalajoki, Kärsämäki, Merijärvi, Pyhäjärvi, Reisjärvi, Nivala, Ylivieska, Sievi, Pyhäjoki, Raahe ja Oulu. Vastuullisuusvalmennuksen avulla vahvistettiin yrittäjien ja mikroyritysten henkilöstön oppimista ja osaamisen hyödyntämistä tarjoamalla tietoa ja vertaisoppimista siitä, miten ne voivat kehittää omaa yritysvastuullisuuttaan.

Pidempää, puolen vuoden, vastuullisuusvalmennusohjelmaa toteutettiin hankeaikana kolmelle eri ryhmälle. Valmennuksen tavoitteena oli osallistujien vastuullisuuden osa-alueiden (sosiaalinen, taloudellinen, ympäristö) osaamisen lisääminen, oppia käytännönläheisiä ratkaisuja vastuullisuuden kehittämiseen, oppia viestimään yrityksen vastuullisuudesta sekä laatia yrityskohtainen vastuullisuuden kehittämissuunnitelma (ViVa Road Map). Valmennuksen aikana hyödynnettiin vertaisryhmätyöskentelyä, projektitiimin henkilöstö tarjosi myös yrityskohtaista valmennusta ja palautetta vastuullisuuden kehittämiseen. Lisäksi toteutettiin kestoltaan lyhyempää vastuullisuusminikurssia, jossa tavoitteena oli oman osaamisen kehittymisen lisäksi yrityksen vastuullisuussuunnitelman laatiminen. Minikurssiin sitoutumiseen oli matalampi kynnys osallistua. Vastuullisuusminikurssi toimi samalla itsenäisen työskentelyn mallin testaamisena hankkeen tavoitteeseen Mikroyrittäjän vastuullisuusopas.

Valmennusta ei enää järjestetä, mutta alla on kuvaus sen rakenteesta:
Mikroyritysten vastuullisuusvalmennuksessa päivitettiin omaa osaamista ja laadittiin samalla oman yrityksen vastuullisuussuunnitelma. Valmennuksessa pohdittiin yhdessä, miten toteuttaa vastuullisuustoimenpiteitä yrityksen arjessa sekä viestiä niistä asiakkaille ja sidosryhmille. Valmennus kesti 6 kk ja sisälsi 10 h valmennusta sekä itseopiskelumateriaalit. Valmennusaika on päättynyt.

  • lähtötilannekysely ja nykytilahaastattelu
  • verkkovalmennus neljään vastuullisuusteemaan: ympäristövastuu, sosiaalinen vastuu, taloudellinen vastuu sekä vastuullisuus ja viestintä
  • verkkovalmennus koostuu itseopiskelumateriaalista ja asiantuntijaluennoista
  • yritysvierailut vastuullisuutta hyödyntäviin yrityksiin
  • lähivalmennusta pienryhmissä, oman vastuullisuussuunnitelman laatiminen – ViVa RoadMap
  • loppuarviointi ja palautekeskustelu
  • todistus suoritetusta vastuullisuusvalmennuksesta.
  • laadit yrityskohtaisen vastuullisuussuunnitelman
  • opit käytännönläheisiä ratkaisuja vastuullisuuden kehittämiseen
  • edistät kilpailukykyäsi ja mainearvoasi vastuullisuuden kautta
  • opit viestimään yrityksesi vastuullisuudesta
  • saat yrityskohtaista valmennusta ja palautetta vastuullisuuden kehittämiseen.

Kurssin aikajana

Valmennusmalli toimii yhtenä esimerkkinä vastuullisuusvalmennuksen laajan yleistiedon toteuttamisesta, lähtötilanteen kartoituksesta yrityksen konkreettisen vastuullisuuden kehittämissuunnitelman laatimiseen saakka. Pienyrittäjän vastuullisuusvalmennusmallin jalkauttaminen esim. yrityspalveluorganisaatioihin yhdeksi palveluksi, vaatii vielä jatkokehittämistä ja testaamista.

Materiaalipankki vastuullisuuden osa-alueisiin löytyy verkkosivuilta www.vastuullisuusvalmennus.fi. Materiaalien avulla voi itsenäisesti opiskella vastuullisuuden eri osa-alueista; sosiaalinen, taloudellinen, ympäristö sekä vastuullisuuden viestintä.

Vastuullisuudesta kilpailuetua – Opas pienyrittäjälle vastuullisuussuunnitelman laatimiseen (Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin julkaisuja 2/2023) on kokonaisuudessaan laadittu valmennuksista kertyneen kokemuksen pohjalta. Oppaaseen on lisätty ViVa Road Map:eista esimerkkejä ja työpohjat oman vastuullisuussuunnitelman laatimisen. Sähköinen opas työpohjineen on ladattavissa https://vastuullisuusvalmennus.fi/vastuullisuus-opas/ verkkosivuilta. Hankkeen valmennusta olivat toteuttamassa Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, MicroENTRE ja Centria-ammattikorkeakoulu, mukana olivat myös alueen yrityspalveluita tarjoavat toimijat Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry ja Kalajoen kaupungin yrityspalvelukeskus, joilla on kontaktit ja tuntemus alueen yrityksiin. Hanketta rahoitti Euroopan sosiaalirahasto ja rahoituksen oli myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Hankkeen muut rahoittajat olivat Raahen seudun kehitys​​, Haapaveden-Siikalatvan seutukunta​​ ja Kerttu Saalasti Säätiö​​. Hankkeen toteutusaika oli 1.9.2021–31.8.2023.